top of page

Heatmaps i Power BI

Vi fick ett roligt uppdrag frÄn en av vÄra kunder för ett tag sedan. Vi har hjÀlpt dem en hel del med olika lagerrapporter som omsÀttningshastigheter, inkuranser etc, men nu kom utmaningen till en annan nivÄ. FrÄgan var om vi pÄ nÄgot vis grafiskt kunde visa var plockningar pÄ lagret skedde frÄn. Sagt och gjort, vi kom upp med följande lilla karta.


Lagerplockningar heatmap

Det ser ut lite som en QR-kod, men detta Àr i realiteten en karta över samtliga lagerplatser (lite aggregerade, det finns flera platser inom varje "ruta"). FÀrgmarkeringen indikerar hur ofta som artiklar plockats frÄn respektive lagerplats. Verktyget som vi anvÀnde i Power BI för att lösa detta var den eminenta visualen Synoptic Panel som ni kan lÀsa mer om nedan. Data kommer frÄn Microsoft Dynamics NAV.



Detta Àr alltsÄ en visual som lÄter dig ta vilken bild som helst, mappa upp ytor i denna bild och dÀrefter kan du koppla ihop dessa ytor med din data i Power BI-modellen för att fÀrgkoda ytorna. Du har lite fler exempel pÄ "fÀrdiga" bilder pÄ lÀnken nedan under fliken "Gallery".





Den begrÀnsning som finns i denna visual Àr att du "endast" kan ha 5 olika fÀrger att gradera med sÄ du kan inte ha en flytande fÀrgskala som i t ex de vanliga Power BI-visualerna. Men, man kan ÀndÄ göra riktigt hÀftiga saker med denna visual. Vi kommer nu att vidareutveckla vÄr kund sÄ att de kan se var deras mest frekventa artiklar ligger för tillfÀllet (de har flytande lager) sÄ att de kan se till att dessa ligger sÄ nÀra utleveranszonen som möjligt för att minska tiden det tar att plocka varor.


Och ja, du gissade rÀtt, deras utleveranszon ligger lÀngst till höger i bilden. SÄ varför har vi röda lagerplatser lÀngst till vÀnster vilket indikerar att detta Àr vanliga plockplatser?? Givetvis gjorde vi en lÀnk sÄ att de kan klicka pÄ en lagerplats och fÄ fram alla artiklar som levererats dÀrifrÄn under den valda perioden för att förenkla denna analys...


Kontakta oss pÄ Update AffÀrssystem AB sÄ hjÀlper vi dig att skapa liknande Power BI-rapporter som ovan utifrÄn era behov.


Ola Billing

Senior consultant

Telefon, vÀxel

031-727 78 00

Mobil

0733-43 98 12

E-post

45 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page