top of page

Heatmaps i Power BI

Vi fick ett roligt uppdrag från en av våra kunder för ett tag sedan. Vi har hjälpt dem en hel del med olika lagerrapporter som omsättningshastigheter, inkuranser etc, men nu kom utmaningen till en annan nivå. Frågan var om vi på något vis grafiskt kunde visa var plockningar på lagret skedde från. Sagt och gjort, vi kom upp med följande lilla karta.


Lagerplockningar heatmap

Det ser ut lite som en QR-kod, men detta är i realiteten en karta över samtliga lagerplatser (lite aggregerade, det finns flera platser inom varje "ruta"). Färgmarkeringen indikerar hur ofta som artiklar plockats från respektive lagerplats. Verktyget som vi använde i Power BI för att lösa detta var den eminenta visualen Synoptic Panel som ni kan läsa mer om nedan. Data kommer från Microsoft Dynamics NAV.Detta är alltså en visual som låter dig ta vilken bild som helst, mappa upp ytor i denna bild och därefter kan du koppla ihop dessa ytor med din data i Power BI-modellen för att färgkoda ytorna. Du har lite fler exempel på "färdiga" bilder på länken nedan under fliken "Gallery".

Den begränsning som finns i denna visual är att du "endast" kan ha 5 olika färger att gradera med så du kan inte ha en flytande färgskala som i t ex de vanliga Power BI-visualerna. Men, man kan ändå göra riktigt häftiga saker med denna visual. Vi kommer nu att vidareutveckla vår kund så att de kan se var deras mest frekventa artiklar ligger för tillfället (de har flytande lager) så att de kan se till att dessa ligger så nära utleveranszonen som möjligt för att minska tiden det tar att plocka varor.


Och ja, du gissade rätt, deras utleveranszon ligger längst till höger i bilden. Så varför har vi röda lagerplatser längst till vänster vilket indikerar att detta är vanliga plockplatser?? Givetvis gjorde vi en länk så att de kan klicka på en lagerplats och få fram alla artiklar som levererats därifrån under den valda perioden för att förenkla denna analys...


Kontakta oss på Update Affärssystem AB så hjälper vi dig att skapa liknande Power BI-rapporter som ovan utifrån era behov.


Ola Billing

Senior consultant

Telefon, växel

031-727 78 00

Mobil

0733-43 98 12

E-post

45 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page